Kuchnia w Chinach
Nie jestem autorytetem w temacie jedzenia. Nie czuje się na siłach pisać o chińskiej kuchni bo w gruncie rzeczy coś takiego nie istnieje. To temat tak obszerny jakbym podjął się opisu, np. historii Europy czy budowy galaktyki. Chińczycy to jedna z najstarszych kultur na ziemi. W ramach jednego Państwa żyje niezliczona liczba mniejszości narodowych, z których każda ma swoje tradycje kulinarne. W każdym regionie dania przyrządza się w odmienny sposób. Dla uzmysłowienia bogactwa chińskiej kuchni mogę powiedzieć jedno. Kurczak z ryżem nigdy nie wygląda i nie smakuje tak samo. A to tylko jedno z dań z tysięcy możliwych. Każda podróż do Chin, dzięki uprzejmości Jima była przeżyciem kulinarnym. Codziennie dobieraliśmy restauracje serwujące dania z różnych regionów i za każdym razem próbowaliśmy nowych rzeczy. Zawsze przed wyjazdem najbardziej cieszę się, że w trakcie kolejnego pobytu, każdego dnia, doświadczę kulinarnego zachwytu. Ta książka nie byłaby pełna gdybym nie umieścił chociaż kilku zdjęć, które w tym przypadku mówią więcej niż słowa.
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food24-a-1024x576-1.jpg)
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food15-seecucumber-a-1024x768-1.jpg)
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food13-a-1024x768-1.jpg)
kto na obiad?
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food12-a-1024x768-1.jpg)
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food11-a.jpg)
p
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food7-a-1024x768-1.jpg)
talerz różności
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food5-a-1024x768-1.jpg)
targ w Dunhuang
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food3-uszy-swinskie-a.jpg)
świńskie uszy
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food2-a.jpg)
pieczony gołąb
![](https://owczarskiartur.pl/wp-content/uploads/2020/08/food-a-1024x768-1.jpg)