Kuchnia w Chinach
Nie jestem autorytetem w temacie jedzenia. Nie czuje się na siłach pisać o chińskiej kuchni bo w gruncie rzeczy coś takiego nie istnieje. To temat tak obszerny jakbym podjął się opisu, np. historii Europy czy budowy galaktyki. Chińczycy to jedna z najstarszych kultur na ziemi. W ramach jednego Państwa żyje niezliczona liczba mniejszości narodowych, z których każda ma swoje tradycje kulinarne. W każdym regionie dania przyrządza się w odmienny sposób. Dla uzmysłowienia bogactwa chińskiej kuchni mogę powiedzieć jedno. Kurczak z ryżem nigdy nie wygląda i nie smakuje tak samo. A to tylko jedno z dań z tysięcy możliwych. Każda podróż do Chin, dzięki uprzejmości Jima była przeżyciem kulinarnym. Codziennie dobieraliśmy restauracje serwujące dania z różnych regionów i za każdym razem próbowaliśmy nowych rzeczy. Zawsze przed wyjazdem najbardziej cieszę się, że w trakcie kolejnego pobytu, każdego dnia, doświadczę kulinarnego zachwytu. Ta książka nie byłaby pełna gdybym nie umieścił chociaż kilku zdjęć, które w tym przypadku mówią więcej niż słowa.