Site Overlay

Książka „Luizjańskie gumbo”

Premiera 28.10.2022

Gumbo to oficjalne danie Luizjany. To zupa pełna różnorodnych składników pochodzących z kilku kontynentów, będąca manifestacją różnorodności, erupcją zagmatwania. Taka też jest Luizjana. Przez stulecia kształtowali ją Afrykanie, potomkowie amerykańskich Indian, osadnicy z Europy, Karaibów i Nowej Szkocji. Zanurz się w tej różnorodności:
– poznaj wizję boga według nowoorleańskiej kapłanki voodoo

– przyjrzyj się życiu łowców aligatorów i dowiedz się, jak zniknąć na bagnach z „radaru” urzędu skarbowego

– poznaj właściciela pierwszej w Nowym Orleanie restauracji z białymi obrusami dla czarnych, w której jadali Martin Luther King, Barack Obama i George Bush- dowiedz się, dlaczego Wietnamczycy przejęli biznes połowu krewetek na Zatoce Meksykańskiej

– dowiedz się, dlaczego mieszkańcy czarnych dzielnic Nowego Orleanu przebierają się w trakcie karnawału za amerykańskich Indian, a mieszkańcy prowincji w tym samym czasie ganiają utaplani w błocie po polu kurczaki 

– dowiedz się za co Korona Brytyjska przeprosiła Cajunów, dzięki staraniom jednego z bohaterów tej książki oraz pomocy prezydenta Francji i premiera Kanady.

– Luizjana to „głębokie południe” naznaczone historią stuleci niewolnictwa, pogromów czarnej ludności i linczów. Przeczytaj relacje ludzi pamiętających czasy segregacji rasowej, potomków niewolników jak i ich właścicieli.

Artur Owczarski, autor bestselerowych książek „Droga 66. Droga Matka, o historii, legendzie i podróży” oraz „Teksas to stan umysłu”, honorowy obywatel miasteczka Bandera w Teksasie, drugiej najstarszej polskiej osady w USA i światowej stolicy kowbojów. Tym razem zabiera czytelników do Luizjany, którą przedstawia oczami ludzi różnych ras i wyznań, potomków Afrykanów i Europejczyków. Część z nich to osoby publiczne: słynni myśliwi, bohaterowie popularnych seriali telewizyjnych, muzycy uhonorowani nagrodami Grammy, znani kucharze, filmowcy, działacze społeczni.To kolejna żywa i pełna energii książka autora o prowincjonalnej Ameryce. Czytelnik może poczuć na twarzy ciepły wiatr wiejący znad luizjańskich pól trzciny cukrowej i zapach haszyszu unoszący się na ulicach francuskiej dzielnicy Nowego Orleanu.

Copyright © 2022 Artur Owczarski. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes